COVID-19 natečaj za algoritme daljinskega zaznavanja

Pandemija Covid-19 je popolnoma spremenila naš vsakdan. Kljub uspešnim zajezitvam virusnih izbruhov po svetu bo učinek trenutne situacije občuten na različnih področjih. Zato pozivamo strokovnjake za daljinsko zaznavanje, znanstvenike za strojno učenje in vso zainteresirano javnost. Udeležite se natečaja za izvirne ideje uporabe satelitskih podatkov za namene soočanja s pandemijo in njenimi posledicami.

Euro Data Cube in Evropska vesoljska agencija (ESA) v sodelovanju z Evropsko komisijo objavlja posebno različico natečaja za algoritme daljinskega zaznavanja (Sentinel Hub Custom Script Contest), osredotočeno na uporabo vesoljskih tehnologij za podporo pri pandemiji Covid-19. Iščejo se ideje, kako bi si lahko z uporabo satelitskih podatkov pomagali pri soočanju s situacijo, tako zdaj kot v prihodnjih mesecih, ko se bo svet poskušal vrniti v svoje ustaljene tirnice.

Udeleženci natečaja boste dobili dostop tako do satelitskih virov iz dosedanje ponudbe Sentinel Hub-a kot tudi do novo implementiranih visoko ločljivostnih podatkov, kot so Pleiades in PlanetScope. Na razpolago so vam različna orodja, dostopna za namene natečaja, med drugimi EO Browser, Sentinel Hub, xcube, eo-learn in Jupyter Notebooks. Orodja so na voljo uporabnikom z različnimi znanji, zasnovana tako za začetnike kot za izkušene strokovnjake s področja opazovanja Zemlje.

Natečaj se je pričel 6. aprila in bo potekal vse do konca maja 2020, z možnostjo podaljšanja. Oddane ideje bodo ocenjevane tedensko in mesečno, podeljena pa bo tudi glavna nagrada natečaja. Več o privlačnih nagradah je na vpogled na tej strani. Najboljše ideje bodo predstavljene Evropski komisiji v okviru dokumenta, ki ga ESA pripravlja na temo podpore razmeram Covid-19 v Evropski Uniji z uporabo vesoljske tehnologije.


Običajen pomorski promet v Benetkah 26. marca 2019 ter prikaz občutnega zmanjšanja prometa v času izbruha pandemije, 4. aprila 2020. Slika v polni ločljivosti je dosegljiva tu.

S svojimi idejami lahko sodelujete v treh kategorijah, ki pa niso izključujoče. Poleg navedenih kategorij lahko sodelujete z idejami, ki prispevajo dodano vrednost tudi na drugih področjih in so povezana z natečajem.

  • opazovanje sprememb pri gospodarskih subjektih (kot so npr. tovarne, nakupovalni centri, transportne mreže, rafinerije, komercialna pristanišča ipd.)
  • spremembe v distribuciji človeških dejavnosti (npr. parkirani avtomobili v naseljih, ocene družbenega distanciranja ipd.)
  • spremembe v kmetijski dejavnosti (npr. neobdelovane kmetijske površine, spremembe pri oskrbi, vse, kar lahko prispeva k blažitvi problemov, ki se bodo pojavili v prihodnjih mesecih ipd.)

Priložnost je preveč pomembna, da bi jo spregledali. Vsak lahko sodeluje in prav vsaka ideja šteje. Zato ne odlašajte, obiščite uradno spletno stran natečaja za več informacij.


Številna prizemljena letala v času izbruha pandemije Covid-19 na pariškem letališču Charles de Gaulle 26. marca 2020, ter za primerjavo dokaj prazno letališče zabeleženo 5. novembra 2018. Slika v polni ločljivosti je dosegljiva tu.

Za dodatne informacije si preberite COVID-19 Custom Script Contest objavo v Sentinel Hub blogu.